InzichtenUitgelicht

Geloven in Illusies heeft vergaande gevolgen

platte aarde

Illusie 1

Weet je nog…

dat jij en ik, zo’n zeven eeuwen voor Christus, samen in een bootje zaten?  Angstvallig bleven we dichtbij de kust. Doodsbenauwd om enigszins richting de horizon te varen want daar zouden we van de aarde afvallen. De aarde was immers zo plat als een dubbeltje en bij de horizon hield alles op.

Nu kunnen we er hartelijk om lachen dat wij dit geloofden, maar vroeger wisten we gewoon niet beter. We gingen af op onze eigen waarneming en die draaide ons een flinke loer. Achteraf gezien best een verdrietige zaak omdat wij onszelf enorm in onze vrijheid beperkten.  Zelfs toen Aristoteles, ongeveer zes eeuwen voor Christus, als één van de eersten beweerde dat de aarde rond was en we er nooit vanaf kunnen vallen geloofden wij hem niet.

Illusie 2

Het duurde nog zo’n 1000 jaar, totdat schepen daadwerkelijk rond de aarde voeren dat we overstag gingen. Daar bleek al dat wij mensen maar heel moeilijk van onze diepgewortelde overtuigingen afstappen. Veranderingen vinden we meestal heel moeilijk. Trouwens, ongeveer in dezelfde tijd dat schepen de hele wereld veroverden kampeerden jij en ik midden in het weiland. Weet je dat nog? Vroeg in de morgen genoten we van de eerste zonnestralen, die opkwamen in het oosten. In de middag, terwijl de zon hoog aan de hemel stond, was haar energie heerlijk warm op onze blote huid. En in de late avond zagen we de zon met haar prachtige rode gloed weer wegzakken in het westen. Schitterend hoe de zon zich om ons heen bewoog. Om ons hier op aarde, in het middelpunt van het Universum.

Totdat we uit deze valse overtuiging wakker geschud werden door een voorname wetenschapper genaamd Galileo. Het bleek dat de eigen waarneming ons weer een poets had gebakken. De zon draaide helemaal niet om de aarde, precies andersom was de waarheid. Je kan je voorstellen dat deze nieuwe visie van Galileo nog op heel veel weerstand is gestuit, voordat ze algemeen werd aangenomen. Nu kunnen we er weer hartelijk om lachen maar destijds bleek weer dat we diepgewortelde overtuigingen heel moeilijk loslaten. Hoe zeer ze ons ook beperken. ‘Eerst zien en dan geloven,’ denken wij altijd. Ik zeg dat ‘eerst geloven en dan zien’ dichterbij de waarheid komt.

Illusie 3

Zeker nu blijkt dat ook heden ten dage de eigen waarneming ons weer in het ootje neemt, met vergaande gevolgen. En op dit moment zijn het de inzichten van Einstein die ons weer verder richting de waarheid duwen. Momenteel is er weer zo’n enorme bewustzijnsverandering in de geschiedenis van de mensheid gaande. Een geweldig liefdevol tijdperk treedt aan. Natuurlijk rekening houdend met onze weerzin tegen verandering en het loslaten van oude overtuigingen.

Ik vertel je meer over de grappen van onze waarneming in het volgende blog.

Bedankt dat jij er bent.

Ik ben benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: