Algemeen

De ware reden achter onze lichamelijke, mentale en intermenselijke problemen.

Verbrand alle sigaretten. Ban geraffineerde suiker. Eet minder vet. Verkoop geen snoep op scholen maar fruit. Zitten is het nieuwe roken. We moeten meer bewegen. Leven is bewegen. Mental coaching, positief denken. En lukt het? Wordt de bevolking gezonder? Of zien we alleen maar meer overgewicht, aandoeningen aan het lichaam, burn out, depressie? Huisartspraktijken, psychologiepraktijken en weet ik veel wat voor hulpverlenerspraktijken die overvol zitten?

Al het bovenstaande is hartstikke goed, alles zit boordevol goede intenties. En toch blijven het allemaal pleisters op de wonde. Doekjes om het bloeden te stelpen. Het gaat niet diep genoeg naar de ware oorzaak van onze problemen.

Stel je voor

Rob, Petra, James, Mohammed, Richard, Adima, Fatima, Sarah, Emmanuel kom er even bij zitten alsjeblieft. Ja natuurlijk , jij ook als ik je naam nog niet heb genoemd. Kom erbij. We kijken we tijdens een heldere nacht omhoog en zien ontelbaar stilstaande lichtpuntjes in een immense donkere ruimte. Stel je eens voor dat op één van die lichtpuntjes mensen net als wij in onze richting kijken. Wat zien ze, denk je? Precies, waarschijnlijk ook allemaal stilstaande lichtpuntjes in een immense donkere ruimte.

Toch is dat is best bijzonder omdat wij weten dat het lichtpuntje waar wij ons op bevinden, de aarde, helemaal niet stilstaat. Je hebt eerst de maan die om de aarde beweegt. De aarde beweegt om de eigen as en weer om de zon. En dit hele zonnestelsel beweegt zich weer om centraler gelegen gedeelten van het Universum. Dit bewegen vindt trouwens plaats met enorme snelheden.

Wanneer we het zo aanschouwen bestaat het hele Universum uit bewegende lichtpuntjes in een oneindig grote donkere ruimte. En wat is pas echt bijzonder? Met het hele Universum wordt echt het hele Universum bedoeld. Alles! De steen, de boom, jij en ik.

Elke cel in ons lichaam bijvoorbeeld is al een Universum op zichzelf; heel snel bewegende puntjes in een enorme lege ruimte. Een mens bestaat uit 99% lege ruimte en snel bewegende deeltjes. Energie is het woord dat we daarvoor gebruiken.

Het Universum met alles erop en eraan is één groot energetisch veld. Alles is met elkaar verbonden. Alles is één groot Goddelijk organisme.  

De oorzaak

van alle menselijke ellende zit in een gebrek aan bewustzijn. In het geloof dat wij afgescheiden zijn van God en elkaar. Dit geloof brengt met zich mee dat we ons alleen en onveilig voelen. Dat we onszelf met alles en iedereen vergelijken. Onszelf en ieder ander veroordelen. Dat we onszelf niet goed genoeg vinden. Dat we van alles van onszelf moeten doen of juist laten. Dat we een leven leiden in angst.  En precies die angst, het valse geloof in afscheiding, zien we terug in alle lichamelijke, mentale en intermenselijke problemen.

Wat als

we die valse overtuiging kunnen omzetten naar een rotsvast geloof dat de Goddelijke energie ( God, Allah, het Universum, de Bron of de naam die jij prefereert) altijd bij je is? Dat we nooit, geen enkel moment, alleen zijn? Dat er in onszelf een liefde en veiligheid aanwezig is die vele malen groter is dan wat iets of iemand buiten ons kan geven? Dat niets of niemand buiten onszelf die liefde kan wegnemen?

Wat leggen we onszelf dan nog op? Wat moeten we dan nog perse bereiken? Wat moeten we dan nog verkrijgen? Er ligt geen fijner gevoel in de toekomst op je te wachten na het leveren van een prestatie dan in het hier en nu met God.

Wat een ontspanning, wat een vrede.  Dan zien we dat het leven is bedoeld om te spelen zoals kinderen dat doen. Te spelen als kinderen van God in verbinding met elkaar.

Tot slot nog een leuk ‘nadenkertje’

De uitspraak ‘behandel een ander zoals jezelf behandeld wilt worden’ kennen we allemaal. Krijgt die uitspraak misschien nog meer waarde wanneer we inzien dat er helemaal geen ander is? Dat alles één is? Dat de manier waarop wij een ander behandelen enkel een afspiegeling is van hoe wij onszelf (intern) behandelen?

De bekende dichter Mewlani Rumi verwoordt dat perfect

If I love myself, I love you

If I love you, I love myself

Verbinding is de oplossing tot de elke menselijke uitdaging die afscheiding tot stand heeft gebracht.

 

 

 

 

 

Ik ben benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: