Algemeen

De leeuwenkoning

Ik pas deze maand op een huis aan het strand van Scheveningen en het is me opgevallen dat het elke avond stampvol is in het Circustheater. Waarom voelen wij ons toch allemaal zo aangetrokken tot de leeuwenkoning die daar momenteel wordt opgevoerd?

Simpel, het is ons eigen levensverhaal!

Net als Simba leren wij angst kennen in onze jonge jaren. En net als Simba kiezen wij ervoor om ervan weg te rennen. We gaan voor de ‘makkelijke’ weg en slaan het pad in van ‘mak lammetje’ . Men zegt niet voor niks dat wij mensen net schapen zijn.

Vervolgens krijgen wij net als Simba kansen om terug te keren bij onze ware aard, maar anders dan Simba durven wij die kansen meestal niet te grijpen.

Eén van de grootste redenen waarom wij mensen gedurende ons leven mentaal en daaropvolgend ook fysiek in de problemen komen is omdat we onze ware aard blijven verloochenen. Dat wringt aan alle kanten maar we blijven de rol van mak lammetje spelen. Volgzaam aan de grote massa. Nooit durven we meer van onszelf te laten horen dan een zwak bèèèèèèè. Want we zijn veel te bang dat de andere schapen slecht over ons zullen denken. Laten we vooral veilig in de kudde blijven.

Een schaap is echter zo ver van je ware aard als maar zijn kan. Van nature ben je de Leeuwenkoning! The King of the Jungle. Je bent groots, geweldig, trots, vrij,  en je brult zo hard je kan en wanneer je maar wilt. Jij wilt juist dat de hele wereld weet dat jij er bent.

Stop een ware Leeuwenkoning in een kooi en hij zal gestrest en gefrustreerd op en neer banjeren totdat hij het opgeeft, ziek wordt van verdriet en een leven lijden waarin hij enkel nog wacht totdat hij sterft. Precies dit is ons lot wanneer wij onze grootsheid gevangen houden in de kooi van angstige gedachten.

Dit kan tot enorme excessen lijden zoals bij mijn goede vriend. Normaal gesproken is hij een vriendelijk, mak, gedwee en onzeker schaapje. Hij heeft echter ‘last’ van psychotische aanvallen waarbij zeker 5 sterke mannen nodig zijn om hem gevloerd te krijgen. Voor mij is het overduidelijk dat de gefrustreerde en veel te lang gekooide leeuw naar buiten wil. Helaas is de uitgangspositie voor ‘de normale mens’ nog steeds het makke lammetje en wordt mijn vriend tegenwoordig met medicijnen gekooid.

Hoe vaak slikken wij onze brul in, tegelijk met allerlei medicijnen? Hoe vaak ‘verzuren’ wij door onze eigen gekozen kleinheid en gaan we afgeven op andere mensen? Een leeuwenkoning maakt zich niet druk om wat de schapen van hem denken. Hij toont altijd zijn grootsheid.

Het stukje uit mijn favoriete film dat ik heb toegevoegd zegt veel mooier wat ik probeer te verwoorden. ‘Get busy living or get busy dying’.

Brul! Je bent de leeuwenkoning!

God houdt van je

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben benieuwd naar jouw mening!

%d bloggers liken dit: